Sarek - runkoreitti ja huiputusmahdollisuuksia
Sarek on kohde, josta moni vaeltaja haaveilee. Alueella on kuitenkin maine haastavana erämaana, johon kokemattoman ei pidä lähteä. Sarek on maineensa veroinen ja sinne suuntaavalta vaaditaan vankkaa vaellusosaamista. Retki- ja vaellusoppaat ry:n jäseniltä osaamista löytyy.
Yhdistyksen kesävaellus 2025 Sarekiin toteutetaan ajatuksella, että osallistujat tutustuvat alueeseen ja saavat valmiudet opastaa ryhmiä vaelluksella tutuksi tulleella runkoreitillä. Tässä jutussa esittelen tulevan vaelluksen runkoreitin ja houkuttelen jäseniämme mukaan kesävaellukselle 2025.
Siirtyminen - Päivät 1 ja 2
Sarekin erämaahan ei pääse autolla, vaan mistä tahansa suunnasta täytyy ensin kävellä noin päivämatkan verran jonkun muun kansallispuiston tai erämaan läpi. Ja jo auton jättöpaikalle päästäkseen joutuu varaamaan hyvän tovin. Sarekiin tutustuakseen onkin syytä varata reilusti aikaa.
Itse olen todennut, että logistisesti helpoin ratkaisu on ajaa oma auto Suorvan padolle. Ensimmäisellä vaelluksellani tein ympyrälenkin Sarekin vuorimassiivin ympäri. Toisella kerralla jätin auton Suorvan padolle, siirryin siitä bussilla Ritsemiin ja laivalla järven yli Áhkká vuoren juureen ja lopulta kävelin takaisin autolle. Laiva/bussi siirtymän voi toki suunnitella vasta vaelluksen loppuun, mutta itse en tykkää sitoa suunnitelmia sellaisten kulkuneuvojen aikatauluihin, joiden liikennöinti on sääriippuvainen (laiva).
Omien kokemusteni perusteella jälkimmäinen lähtötapa tarjoaa monipuolisemmat mahdollisuudet toteuttaa ryhmävaellus. Siksi myös Retki- ja vaellusoppaiden kesävaellus 2025 toteutetaan siirtymällä yhteiskyydein Suorvan padolle ja siitä edelleen bussilla ja laivalla kohti Áhkká vuorta.
Ensimmäinen päivä kuluu siis moottorimarssissa kohti pohjoista. Mennessä yövymme lakanamajoituksessa ja toisena päivänä ajoitamme Suorvalle saapumisen bussin aikataulun mukaan. Bussi ja laivamatkojen jälkeen toiselle matkapäivälle suunnitellaan maltillinen muutamien kilometrien kävely.
Áhkká vuori laivalta.
Päivä 3: Kisurisstugorna n. 14 km
Ensimmäinen kokonainen vaelluspäivä kuljetaan merkittyä polkua kohti Kisurisstugornaa ja Sarekin rajaa. Omalla vaelluksellani poikkesin tältä reitiltä etsimään omia polkujani. Toteuttamani reitti sisälsi ennakkotiedusteluista huolimatta yhden niin vaativan kahlauksen, että hylkäsin tuon reittisuunnitelman ryhmävaelluksia ajatellen. Niinpä tähän päivään mahtuu suurin osa runkoreitin kilometreistä, joita en ole aiemmin kulkenut. Mutta niitä soolovaeltajana kartoinkin juuri siksi, että ne ovat merkittyä ja helppoja. Eli ryhmän kanssa liikuttaessa hyvä ja turvallinen vaihtoehto.
Kolmannen päivän etapille osuu monia siltoja.
Päivä 4: Kisurisstugorna – Nijákin länsipuoli n. 20 km
Tämän päivän alkuun mahtuu loput viisi minulle entuudestaan tuntematonta runkoreitin kilometriä. Lähes koko päivän käytössä on kuitenkin polku, ja maasto on helpohkoa. Vaativia kahlauksia ei ole ja hyvällä suunnistamisella voidaan välttää Sarekille tyypilliset ilkeäkulkuiset suot ja pajukot.
Päivä 5 (tai 6): Vaihtoehtoiset reitit
Reittisuunnitelmaan on sisällytetty yksi varapäivä. Varapäivä on tarkoitus toteuttaa niin, että sen aikana leiriä ei siirretä (tai siirretään enintään vähän), ja kiivetään laaksosta ylös katselemaan maisemia. Hupuille ei ole järkeä mennä, jos pilvet peittävät näkymät tai sade liukastaa kivet. Varapäivän käyttö ratkeaakin maastossa sääennusteiden mukaan. Varapäivä voi siis olla jo tämä viides päivä. Ja silloin yhtenä huiputettavana vaihtoehtona on Niják (1922 m). Jos tämän päivän aikana on pidetty leiri paikallaan ja huiputettu Niják, kulkee koko ryhmä todennäköisesti seuraavista vaihtoehdoista ensimmäisen. Jos varapäivä käytetään myöhemmin, voidaan harkita myös vaihtoehtoa kaksi. Tarvittaessa ryhmä voi myös jakautua eri reiteille.
Päivä 5 (tai 6) - vaihtoehto 1: Niják – Skárjá (Ruohtesvággea pitkin) n. 15 km
Tämä helppo ja hieno reitti kulkee Ruohtesvággen laaksoa pitkin. Laaksossa kulkee selkeä polku, eikä matkalle osu erityisen pahoja kahlauksia. Ensimmäisellä vaelluksellani kännykästä (kamerasta) loppui akku Nijákin huipulla, joten tältä etapilta ei ole yhtään kuvaa.
Niják. 1922 mpy.
Päivä 5 (tai 6) - vaihtoehto 2: Gasskatjåhkkån ja Skárjátjåhkkån huippujen kautta (ns. Skárjá traverse) n. 17 km
Jos sääikkuna sallii, niin tämä vaihtoehto on tarjolla. Mutta vain hyväkuntoisille grammanviilaajille. Tämä todella hieno “travese” reitti kulkee usean huipun kautta, käyden korkeimmillaan 1804 metrissä. Nousumetrejä tässä reittivaihtoehdossa tulee noin 1200 m. Nelinkontin tälläkään reitillä ei kuitenkaan tarvitse mennä, eikä kyseessä ole kiipeilyreitti.
Skárjátjåhkkån huipulla (1804 m).
Gasskatjåhkkån ja Skárjátjåhkkån välinen harjanne.
Päivä 6 (tai 7): Skárjá - Bierikjärvi n. 10 km
Jos säät eivät ole tähän mennessä tarjonneet mahdollisuuksia huipuille kiipeämiseen, niin tässä kohtaa pidetään päivä, jonka aikana on mahdollista kiivetä katsomaan jäätiköitä ylhäältäpäin. Houkuttelevin vaihtoehto olisi Svarta spatsen (1626 m). Tuonne päiväretken pituudeksi tulisi noin 10 kilometriä. Matkan varrelle jää tarvittaessa muutama matalampi ja helpompi huippu.
Kuudentena tai seitsemäntenä päivänä kuljetaan Skárjásta Bierikjärven maisemiin.
Päivä 8: Bierikjärvi - Sluggajåhka n. 15 km
Tämän päivän aikana siirrytään Sarekista Stora Sjöfalletin kansallispuistoon. Tällä etapilla pyritään myös välttämään molemmilla reissuilla tekemäni liian suoraviivaiset reittivalinnat. Ensimmäisellä kerralla päädyin noin kahden kilometrin ajaksi märkään pajukkosuohon. Oli muuten aivan hanurista. Toisella kerralla vältin pahimmat suot ja pajukot, mutta päädyin todella kumpuilevaan maastoon. Nyt tavoite on kiertää vielä vähän kauempaa, ja löytää kulkukelpoisempaa uraa.
Guhkesvákkjåhkån ylittävä silta.
Päivä 9 ja 10: Sluggajåhka - Suorva n. 14 km
Viimeisenä vaelluspäivänä kävellään takaisin Suorvan padolle, hypätään autoihin ja ajetaan lakanamajoitukseen.
Matkan 10. päivä on jälleen moottorimarssi kotiin.
Maisemat kohti Suorvan patoa.
Tämä on kahden viime kesän kokemusten perusteella muodostunut reittisuunnitelma. Järjestävä taho pidättää vielä oikeudet muutoksiin, ja lopullinen suunnitelma valmistuu, kun matkaan lähtevä ryhmä on kasassa ja olemme tavanneet vaellukseen valmistavan etätapaamisen merkeissä.
Käy jättämässä ennakkoilmoittautuminen täällä. Ennakkoilmoittautumisen yhteydessä voi esittää toiveen itsellesi sopivammasta ajankohdasta. Ennakkoilmoittautumisella et vielä sitoudu matkaan, mutta toive toki on, että ennakkoilmoittautujat pyrkivät aidosti pääsemään mukaan.
Ennakkoilmoittautujille pidetään yhteinen etätapaaminen tiistaina 28.1.2025 klo 18:30—19:30. Ensimmäisessä etätapaamisessa sovitaan reissun ajankohta. Linkki lähetetään ilmoittautumislomakkeella annettuun sähköpostiosoitteeseen 27.1. mennessä.
Ohessa vielä fiiliskuvia Sarekista. Osa kuvista on kohteista, jonne Retki- ja vaellusoppaiden kesäretki ei ehdi.